One of the subject yg quite tough ialah pengeluaran makanan komersial...seriously pengalaman sis menjadi supervisor utk mengoperasi restoran fine dining yg mcm ala2 hotel tu perghh mmg buat sis pecah kepala sampai satu saat rasa nak nangis pun ada. ada yg kene jadi head chef so nasib2 la sis terkena supervisor...sis redha je la...pengalaman kene condemn dgn lecturer sbb ada lah beberapa kesalahan yg sis terlepas pandang mmg buat sis seriau nk jd supervisor lagi x muuu dah weyhh...
Subjek masak-masak ni start dari sem3 kitorang diajar tentang basic preparation of food mcm potong2, kaedah memasak pendek kata yg basic2 je...then sem 4 we oll belajar pastry n bakery mcm kek, biskut, kuih, roti n so on hat ni seronok kalau produk menjadi kalau x jadi mmg hampeh...we continue this memasak class on sem 5 yg mcm sis ckp tadi pengeluaran makanan komersial. hat ni paling kritikal kitorang kene masak in a large amount tgok la minggu tu kene ala carte ke, table dhote ke kalau kene incharge restoran kalau kene kafe cafe style la...time ni bukan setakat kene masak, ada hari kene jadi waiter so we olls belajar 2 skills, cooking skills n served skills. Tau tak dari mana istilah hell kitchen tu datang, why kitchen is hell not heaven? dari kelas ni la sis belajar why kitchen tu dikatakan as hell because keadaan kitchen mmg panas then dipanaskan lagi dgn suara2 drpd tenaga pengajar termasuk lab staff yg menjerit-jerit, marah-marah yg menyebabkan kitorang rasa sangat stress dan kadang-kadang annoying feel like in a hell...ala mcm korang tengok rancangan masakan mat salleh yg kt tv tu chef dia mesti jerit2 kt dapur mcm tu la keadaannya...sbb tu la sis kata kos ni bukan setakat fizikal je kene sado mental pun kene sado nanti tak de la baru kene marah sikit dah sentap nk menangis...kene marah jerit tengking tu dah biasa buat kami kata orang tua2 alah bisa tegal biasa...kalau x marah mesti sampai bila2 pun buat salah kan
sis yg bermata kucing tu haha pengalaman masa sem3 balik malam woii
we are future chef
amik gambar curik2 time nih
tarikh keramat kelas masak memasak ni tamat adalah pada 17/12/2015 sob sob sob....
practical exam on 1st day muka before evaluation bermula nmpak je senyum di luar tapi dalam hati nervous tahap infinity
practical exam 2nd day, sis dah evaluated ada lagi 3 orang yg masih belum
Antara produk-produk kami yg dijual on practical exam
moist chocolate cake
pavlova
blueberry cheesecake
red velvet cookies
gambar ni sis amik drpd kawan-kawan sis...bukan setakat ni je ada lagi mcm roasted chicken, deep fried fish, mushroom soup, brownies n so on tp sis x dak gambar...
table set up on practical exam day...butterfly in goblet
antara ahli group sis yg banyak tolong susah senang bersama
yeay kitaorang no.2 the best group
inilah kami satu keluarga with our lecturers and kitchen staff. 82 kerenah bermacam ragam. Alhamdulillah we did it!
no more kitchen, no more service, no more chef suit and no more waiter suit & no more cooking. maka dengan ini tamatlah ceritera dapur kami...
now focus on our Final Year Project...road to graduate doakan kami!
No comments:
Post a Comment